Ik bewerk mijn foto's niet… Een gemiste kans!

Vaak hoor ik fotografen zeggen “Ik heb de foto bijna niet bewerkt”. Deze uitspraak wordt dan vol trots de wereld ingestuurd en dient dan als het ultieme bewijs dat de fotograaf goed is in zijn vak, want de foto is immers bijna zo uit de camera gerold. Achteraf aan de foto werken is voor sommigen zelfs een vloek in de kerk, want dan ben je geen 'echte fotograaf'.

Akkoord! Als je een goede fotograaf bent dan weet je hoe je camera werkt, kun je juist belichten en je onderwerp scherp vastleggen wanneer dat je doel is. Het moment, de kadrering, je standpunt, je hebt bewuste keuzes gemaakt, je weet vrijwel altijd wanneer je ‘het beeld’ te pakken hebt en je zou het zo weer kunnen doen. Goede fotografie begint met de uitdrukking van ultiem vakmanschap.

Toch is dit slechts de helft van het verhaal. Je onderscheidend karakter komt juist door de beeldbewerking. Denk je ook niet?

Laat ik ter illustratie een terugblik op de analoge fotografie werpen. Hoewel één van de grondleggers van Magnum, Henri Cartier-Bresson het kadreren in de zoeker predikte, waren er vele bekende fotografen die achteraf een beelduitsnede maakten, simpelweg om meer impact te creëren. Na de opname ging men de doka in, waar hetgeen dat de fotograaf ‘gezien en gevoeld’ heeft tot uitdrukking kwam. Licht en schaduw accenten werden ingebracht om het oog van de toeschouwer te leiden naar datgene wat men wilde laten zien. Vrijwel alle beelden die op ons netvlies gebrand zitten zijn uitvoerig bewerkt in de doka. Een paar voorbeelden: PastedGraphic-1

James Dean in Times Square, Dennis Stock

PastedGraphic-2 PastedGraphic-3

Igor Stravinsky, 1945 Arnold Newman

Wil je je ook onderscheiden?

Kom naar de Retouche Masterclass bij Calumet in Amsterdam en leer efficiente technieken om dat te bereiken.

 http://calumetworkshops.nl/workflow-en-retouche-voor-beauty-fashion.html

Violina Jeliazkova Adobe Photoshop Certified Expert http://www.violinajeliazkova.com/

 Testimonial:

"Ik ben nu meer dan 14 jaar full time bezig met onze fotostudio en in die jaren heb ik zelden workshops gevolgd waar ik echt iets bijleerde. Deze workshop heeft daar verandering ingebracht. Zeer grondig en op het niveau van gevorderde professionele fotografen en zo hoort het ook ! Fantastisch, de beste die ik volgde in jaren en zeker een aanrader deze workshop ! " Peter Bauwens

PastedGraphic-4